21. den – Detox výzva II – Balanc


Rovnováha. Slovo, které známe všichni, ale její udržení jak v životě, tak ve stravování není nic snadného. Díky naší výzvě byste měli tuto rovnováhu alespoň ve stravování nalézt. Není se čeho bát. Nalezení o rovnováhy je o praxi. Představte si, že se chcete naučit stoj na rukou. Pro mnoho lidí je tento pohyb nepřirozený a složitý a zpočátku se vám nebude dařit najít „ideální“ bod, kdy vaše tělo bude v rovnováze. Po pravidelném tréninku se budete zlepšovat až jednoho dne se stane, že rovnováha pro vás bude přirozený stav.

A stejné to je se stravováním. Zpočátku to pro vás možná bude náročné. Možná budete chybovat, ale pokud vydržíte, tak se budete zlepšovat. Věřím, že i dnešní den detox výzvy vám v tom pomůže.

Co dnes budeme vařit?

Menu na dnešní den je:

  • Snídaně – Miska plné zdravé ájurvédské energie
  • Oběd – Dýňové risotto se sýrem pecorino
  • Večeře – Klasický a jednoduchý salát k večeři
  • Nápoj – Nápoj z jablka a skořice

Snídaně – Miska plné zdravé ájurvédské energie

quinoa

Dnes si k snídani připravíme výbornou misku plnou zdravých antioxidantů a proteinů, abychom nakopli den zdravou stravou. Budete se po ní cítit skvěle. To vám zaručuji. Pochutnají si na ní i vegani, vegetariáni a všichni kdo mají rádi zdravou stravu.

Suroviny pro jednu misku

Nejdříve si musíme připravit mix všech ingrediencí, které nám pomůžou pokrm dochutit. Někteří z vás se nyní možná vyděsí, ale nebojte, zvládneme to😊

Nejprve koření

  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • Půl lžičky pepře mletého bílého či černého
  • Špetka soli

Samotná miska bude obsahovat

 1 hrnek (dle vašeho hladu) vařené quinoi nebo jiné podobné suroviny, kterou máte doma

  • 2 – 3 lžíce mandlí
  • Med, pokud ho máte rádi
  • Mléko ideálně mandlové či kokosové
  • 2 lžíce sušeného kokosu

Oběd – Dýňové rizoto se sýrem pecorino

dýňové rizoto

Suroviny pro 2 osoby

  • 1 středně velká dýně
  • 3 lžíce olivového oleje.
  • 3 šalotky nebo 1 cibule nakrájená na plátky
  • 850 ml horkého zeleninového vývaru
  • 1 – 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku
  • 425 g syrové hnědé rýže
  • 115 g strouhaného italského sýra pecorino
  • Čerstvě nemletý čerstvý pepř.
  • Čerstvá petržel na dozdobení

Postup

  1. Nejdříve klasicky připravíme dýni. Rozřízneme a vydlabeme. Já používám hokaido. Půlku dýně poté nakrájíme na kostičky.
  2. Rozpálíme olivový olej přidáme cibulku a smažíme do zlatova. Dále přidáme 250 ml vývaru. Přidáme kostky dýně a 5 minut povaříme.
  3. Přidáme česnek, zbytek vývaru a rýži. Vše pěkně promícháme. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni. Cílem je vytvořit rizoto. Pokud je třeba, tak přidáme vývaru dokud nemáme měkkou chutnou směs.
  4. Mezitím druhou polovinu dýně dáme vařit a vaříme zhruba 20 minut dokud není měkká. Do hotového rizota vmícháme sýr (já nakoupil v Kauflandu) vydlabanou a uvařenou dýni vycpeme rizotem. Vše posypeme zbytkem sýra. Dochutíme solí a pepřem a ozdobíme koriandrem či petrželkou.

Večeře – Klasický a jednoduchý salát k večeři

salát vejce klasika

V dnešní večeři zkusíme být naprosto jednodušší. Někdy ty nejsnažší recepty jsou nejchutnější. Tento salát je oblíbený u všech, kteří „přecházejí“ na zdravější stravu. Zejména díky hořčičnému dresingu a vejcím. Budeme potřebovat.

Suroviny pro 2 osoby

  • 2 vařené vejce
  • Hlávkový salát – nasekaný na hrubo
  • 2 vařená vejce
  • 1 šálek cherry rajčat
  • ½ šálku nakrájené papriky
  • 1 cibule
  • 3 – 4 lžíce medového dresingu z dijonské hořčice

Postup

  1. Zde snad není třeba dodávat moc informací. Všechny suroviny promícháme v salátové míse. Vejce nakrájíme na kostičky a salát zakápneme dresingem.

Zdravý nápoj – Nápoj z jablka a skořice

Pokud máte rádi jablka a skořici, tak vám bude vyhovovat následující tip. Stejně tak jako jsou oblíbené nápoje obsahující okurku a citron, tak je možné tuto kombinaci obměnit o jiné suroviny.

Suroviny pro 2 osoby

  • 1 jablko
  • Kus celé skořice
  • Voda

Postup

Jablko nakrájíme na dílky a společně se skořicí zalijeme horkou vodou. Počkáme přibližně 30 minut, až nápoj vychladne či je vlažný a můžeme podávat.

Citát 21. dne detox výzvy

„Rovnováha je klíčem ke všemu. Co děláme, jak myslíme, co říkáme, cítíme či jíme. Všechny tyto činnosti vyžadují uvědomění a skrze toto uvědomění a rovnováhu teprve můžeme osobnostně růst.“

Na jaké orgány jídlo působí a proč Vysvětlení dne a kombinací jednotlivých potravin

Rád bych Vás podpořil a dodal odvahy, aby energie a čas vynaložené do vědomého sledování co vám funguje a co ne bylo jednou ze smysluplnějším aktivit jak můžeme zlepšit kvalitu života. Dále pak vychytávat si zdroje jídla a podniky, kde ke stravě přistupují opravdu s láskou a je tam např udržitelný příběh ať už potravin či v jejich přístupu. Balanc ve stravování a vědomé pozorování všeho není jednoduchou disciplínou, ale pokud se ho naučíme či začleníme do našeho života, tak se máme na co těšit. odměnou nám bude zdraví a dobrá nálada.

Co připravit na zítra?

  • Hrnek rýže cca 100g
  • 1 litr vody

A vaříme buď na mírném ohni či v papiňáků rýžovou kaši na ráno. Čím déle, tím lépe. Někdo vaří i 3 hodinky.

Kreativní TIP dne

Nelpěte. Při propojení s přírodou se naučme na věcech nelpít. Občas nás při propojení s přírodou zaplaví pocit všeobjímajícího štěstí. Vy byste se měli pokusit na takový stav mysli navázat. Ne vždy to ale samozřejmě jde. Pocity si nelze „uměle“ vynucovat. Cílem by ale mělo být si umět na tam pocit klidu a jistoty vzpomenout, když zkrátka potřebujeme. Měli bychom se každopádně naučit na pocitech nelpít a prostě přijmout jakékoliv pocity, které nám život nabízí.

0 Shares
>
0 Shares
Share