20. den – Detox výzva II – Zdraví máme jen jedno


Zdraví máme jen jedno. Je to náš nejcennější poklad a měli bychom si ho vážit. Bohužel mnoho lidí mu nevěnuje dostatečnou pozornost a pak se trápí. Následkem toho akorát je, že se svěřujeme do péče odborníků ve vidině rychlé pomoci v podobě zázračných prášků a pilulek.  Myslíte, si že toto je dlouhodobě udržitelné?

Mnoho let nám naše tělo dokáže odpouštět přešlapy, ale jednoho dne s velkou pravděpodobností řekne „Stop a začni mě, prosím, konečně vnímat“. Pokud se do toho stadia dostanete, tak už je většinou pozdě vše zachraňovat. Prášky a pilulky nejsou spásou pro naše zdraví. Ano, jsou první pomocí v případě nesnází, ale mnohem moudřejší je problémům předcházet.

Cílem této výzvy je pomoci vám „najet“ na zdravý životní styl a proto si pojďme představit, co nás dnes zdravého a dobrého čeká.

Co dnes budeme vařit?

Menu na dnešní den je:

  • Snídaně – Snídaně ájurvédských králů
  • Oběd – Řepový salát s fenyklem a ořechy
  • Večeře – Jedinečný detox zeleninovou polévkou
  • Nápoj – Domácí detoxikační čaj

Snídaně – Snídaně ájurvédských králů

pastiňák

Tento pokrm obsahuje velké množství draslíku pro vytvoření alkalického prostředí a pomáhá vyplavit toxiny z našich buněk a také obsahuje vlákninu, pro stimulaci sekrece žluči a podporuje pohybu střev a odstranění toxinů.

Suroviny pro 2 osoby

  • 1 sladká brambora, oloupané a nakrájená na kostky
  • 3 mrkve, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 1 pastinák či petržel, oloupaný a nahrubo nasekaný
  • 1 cibule, loupaná a nakrájená na čtvrtky
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 1/4 lžička mořské soli
  • Špetka chilli
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 2 šálky (480 ml) zeleninového vývaru
  • Zázvor 1/2 „(12 mm), loupaný a nastrouhaný
  • 1/2 šálku (100 g) vařené červené čočky
  • Čerstvá petrželka na ozdobení
  • 1 čajová lžička drceného kokosu na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C.
  2. Vyrovnejte pečící list
  3. Do velké mísy přidejte sladký brambor, mrkev, pastinák, cibuli, česnek, sůl, chilli, kurkumu, kmín a kokosový olej a promíchejte vše.
  4. Rozetřete směs na plech a pečte po dobu 20 minut, nebo dokud nejsou zhnědlé.
  5. Přendejte pečenou zeleninovou směs do mixéru.
  6. Přidejte teplý zeleninový vývar, zázvor a čočku a zpracujte, dokud směs nebude připomínat hladký krém.

Podáváme teplé, zdobené petrželkou a posypané kokosem

Oběd – Salát z červené řepy s fenyklem a ořechy

řepový salát

Dnešní recept je vhodný pro všechny, co mají rádi červenou řepu. Připravíme si z ní zdravý a chutný salát. Tento salát a jeho množství by měl pohodlně nasytit 2 osoby.

Suroviny pro 2 osoby

  • 4 lžíce nasekaných kešu ořechů
  • 4 lžíce nasekaných piniových ořechů (nebo jiných nemáte-li v okolí zdravou výživu)
  • 2 červené řepy, uvařené a nakrájené na kostky
  • Fenykl – koření či čerstvý pokud ho pěstujete
  • Přibližně 85 gramů salátu nakrájeného na kostky.
  • Půl salátové okurky nakrájené na malé kostky
  • 1 zelená paprika
  • 4 – 6 lžic zdravého oleje (kokosový, či z nějakých ořechů). Případně lze také použít extra panenský olivový olej
  • Šťáva z citronu.
  • Máte koriandr? Připravte si 4 lžíce nasekaného koriandru.
  • Pepř a sůl na dochucení.

Postup

  1. Do mísy vložte ořechy a připravenou zeleninu a promíchejte. Do malé mističky vložte olej, citronovou šťávu a koriandr. Směs opepřete.
  2. Salát přelijte zálivkou a jemně promíchejte. Podávejte samostatně či s vařenou rýží. Salát přelijte zálivkou a podávejte. Je také možné ho jíst jako hlavní chod či jako přílohu.

Večeře – Jedinečná detoxikace zeleninovou polévkou

polévka

Milí přátelé, dnes si k večeři připravíme jednoduchou zeleninovou polévku. Ingredience na ní jsou snadno dostupné. Měli byste je jednoduše sehnat v každém obchodě. Nejprve samozřejmě prozkoumejte vaši ledničku.

Suroviny pro 4 osoby

  • Polovinu hlávky nakrájeného zelí
  • 2 středně velká rajčata
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 2 stroužky česneku
  • Polovinu cibule
  • 1 šálek zeleniny (v nejhorším případě mražená) jinak tzv. „co nám zbylo v lednici“
  • Polovinu lžičky oregana
  • 2 – 3 lžíce čerstvé nasekané bazalky. Případně polovinu lžičky sušené.
  • 1 – 2 lžičky citronové šťávy – dle chuti
  • Zeleninový vývar – cca litr. Buď kupovaný anebo vytvoříme vlastní ze zbytků zeleniny
  • Zdravý olej
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Na pánvi rozpálíme olej. Osmahneme cibulku, česnek, oregano a rajčatovo pastu s trochou soli a pepře. Vaříme cca 5 minut dokud cibule není zlatá. Pozor ať česnek nespálíme
  2. Přidáme rajčata a bazalku. Podusíme cca 2 minuty
  3. Přidáme zelí a další zeleninu. Dále vodu nebo vývar. Trochu soli a pepře a ochutíme a vše přivedeme k varu. Vaříme dokud zelenina nezměkne. Alespoň 10 minut.
  4. Až vše změkne, tak vypneme plotýnku a přidáme citronovou šťávu a nakrájenou petrželku. Dochutíme solí a pepřem dle osobních preferencí.

Recept je přibližně pro 4 osoby.

Zdravý nápoj – Domácí detoxikační čaj

Někdy a zejména přes zimu piju strašně rád horký čaj. Když jsem začínal se zdravou stravou, tak jsem se rozhodl zbavit ranního rituálu šálku kávy. Cítil jsem, že mě káva neuvěřitelně odvodňuje a negativní efekty převažují nad pozitivními. Zkusil jsem tedy následující detoxikační čaj a musím říct, že jsem si ho opravdu posoudil. Vyzkoušejte ho sami.

Suroviny pro 2 osoby:

  • 2 šálky horké vody
  • 4 lžíce jablečného octu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky skořice
  • 2 špetky mletého pepř

Postup je jednoduchý a snadný. Stačí když všechny ingredience promícháme a můžeme podávat. Ideálně vypít hned po probuzení a nastartovat tak čistící procesy v těle.

Citát 20. dne detox výzvy

„Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidech a lidskosti nejvíc překvapuje, odpovědělLidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a.. tak nežijí ani v přítomnosti, ani v budoucnosti. A žijí tak, jakoby neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili.“

— Dalajláma

Zdroj citaty.net

Jídlo je propojené s naším vědomím. To, co nám chutná, je pouze to, co jsme si zakořenili v naší mysli. Chuť a to jak ji vnímáme je kulturně sdílená zkušenost. Buďme proto otevření novým chutím. Někteří z nás nemají rádi sladké snídaně, jiní zase ohrnují nos nad slanou variantou, protože ji nikdy nezkusili. Otevřeme naše smysly všemu novému a vnímejme drobné nuance chutí a jak na naše tělo působí.

 

Kreativní TIP dne

Vyhraďte si doma místo na přírodní koutek. Alespoň jednou denně se do něj posaďte a užijte si vaši oázu klidu. Možné je umístit tento kousek do rohu ložnice, pokoje apod. Důležité je pohodlí. Udělejte si v takovém koutku opravdové pohodlí. Připravte si vonné tyčinky, oblíbené předměty, konvičku na zalévání, vázu, zápisník. Obohatit tento koutek můžete o oblíbené sušené bylinky.

0 Shares
>
0 Shares
Share