Horká čokoláda k zimě neodmyslitelně patří a přestože nic nenamítám proti občasné konzumaci kravského mléka, jeho časté pití se může snadno odrazit na vašem hormonálním zdraví (pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si článek o tom, jak se skutečně vyrábí některé běžné potraviny jako mléko, pomerančový juice, ad. zde)
V dnešní době, kdy nám porodnost klesá a nespočet lidí má potíže s hormony, se každá podpora hodí. Já samozřejmě nikoho nepřesvědčuju, že to má souvislost s hormony, které se podávají krávám a tím matou naši vlastní hormonální soustavu (zjednodušeně řečeno). Chápu, že téma je to kontroverzní a já jen vyjadřuji svůj osobní názor. Koho to zaujme, zapátrá sám.
Každopádně podpořit naši hormonální soustavu nám rozhodně neublíží. Mohou nám k tomu pomoci například rostliny jako maca a kurkuma.
Maca je peruánská rostlina, jejíž kořen se zpracovává na prášek, vyrovnává hladinu hormonů, zvyšuje plodnost a libido.
Kurkuma, jejíž kořen se také zpracovává na prášek, lze zakoupit i čerstvý a nastrouhat. Kurkuma je používaná v ayurvédě a čínské medicíně na všechny možné neduhy. Vylepšuje celkové zdraví, prý pomáhá regulovat všechny tělesné systémy a ženy ji užívaly pro krásu (ta podle mě souvisí opět s vyrovnanou hladinou hormonů).
Takže, abych se vrátila k té horké čokoládě, co jsem zmínila na začátku, to je přesně to co si uvaříme.
A k tomu ještě „Zlaté mléko“, což je tradiční indický léčivý nápoj, který se pije na posílení imunity a celkového zdraví už od dětství. Jedná se vlastně o mléko s kurkumou (no a já to trošičku vylepšila).
Horká čokoláda
Ingredience:
- 1 šálek (rostlinného) mléka
- 1,5 – 2 čajové lžičky kakaového prášku
- 2,5 čajové lžičky kokosového cukru
- 1 čajová lžička maca prášku
- 1/4 čajové lžičky kurkumy
- 1/4 čajové lžičky kokosového oleje
- špetka soli
„Zlaté mléko“
Ingredience:
- 1 šálek (rostlinného) mléka
- 0,5 cm kousek zázvoru (nastrouháme na jemném struhadle)
- 1/4 čajové lžičky kurkumy
- 1 čajová lžička medu
Postup je stejný pro oba nápoje:
- Mléko ohříváme na nejnižší teplotu. Odstavíme před tím, něž nám začne vařit.
- Přidáme všechny ostatní ingredience a šlehací metlou mícháme, dokud se všechno nespojí.
- „Zlaté mléko“ můžete navíc ještě přecedit, kvůli strouhanému zázvoru.
- Podáváme teplé.
Sledujte další recepty na blogu Had a Lama žijí zdravě!
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.