Vánoční čokolády – jedlé vánoční dárky

Každý rok před Vánocemi se těším a chystám, jak si ty letošní hrozně užiju – jak budu mít nazdobený, permanentně cukrovím provoněný celý byt. Jak budu po večerech sledovat vánoční filmy s hrnkem horké čokolády a zabalená do vánoční deky. Prostě vytvořit takovou tu příjemnou vánoční pohodu.

DSCN6522ABC

A jak to vypadá v reálu dva týdny před vánocemi?

  1. Byt lehce vyzdobený, ale jen díky aktivitě spolubydlících (ne, nehnula jsem pro to ani prstem).
  2. Každodenní pečení cukroví se smrsklo na vánoční čokoládičky (a to jenom kvůli tomuto článku) a perníčky (které jsou ještě pořád ve stadiu teoretickém, ale doufám, že aspoň to zvládnu).
  3. Dárky nemám nakoupený žádný a asi to tak zůstane (štěstí je, že přes vánoce zůstávám v Kanadě, tak se to nějak moc neřeší – ale je to docela velká úleva, musím říct – docela bych brala to praktikovat každoročně a za ty peníze, co by se utratily za dárky, si radši zajet na nějaký výlet).
  4. Horkou čokoládu jsem vyžahla těsně před spaním po příchodu z práce a jen proto, že jsem měla mlsný jazýček.
  5. No a z filmů jsem zatím viděla jen Grinche, s jehož některými názory jsem se překvapivě docela ztotožnila (v poslední době nejsem příliš společenská a lidi kolem mě mě trochu otravujou :D)

DSCN6523ABC

Ale jinak mám Vánoce moc ráda 🙂

Doufám, že recept na

Vánoční čokoládičky plněné datlovým karamelem

využijete 🙂 třeba i jako vánoční dárek pro kolegy z práce. Stačí vzít prázdnou zavařovačku, nazdobit ať už vánočními samolepkami nebo jednoduše mašlí, umístit do ní čokolády a je hotovo.

DSCN6526ABC

Jo a ještě čokolády jsou raw, vegan, bez cukru, bez lepku..

Ingredience na 18-20 čokoládiček:

  • asi 110g kakového másla
  • 1 čajová lžička mandlového másla
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2,5 čajové lžičky raw kakaového prášku
  • 60ml javorového sirupu
  • 6 čerstvých datlí
  • tvořítka na čokoládu

DSCN6525ABC

Postup:

  1. V menším hrnci dáme vařit vodu a přikryjeme teplovzdornou miskou, jejíž průměr je větší než průměr hrnce, a vytvoříme tak vodní lázeň.
  2. Do misky dáme kakaové máslo a mandlové máslo a pomalu necháme rozpustit.
  3. Přidáme vanilkový extrakt, sůl, a poloviční množství kakaového prášku a javorového sirupu.
  4. Až se všechny ingredience spojí, přidáváme podle chuti kakaový prášek a javorový sirup (já použila celých 60ml javorového sirupu, ale bylo to na mě moc sladké, i když kamarádi říkali, že je to akorát).
  5. Když máme čokoládu hotovou, tvořítka vypláchneme studenou vodou a do poloviny každé formičky nalejeme čokoládu. Dáme do lednice asi na 10-15 minut nebo dokud vrstva neztuhne.
  6. Nyní vytvoříme datlový karamel: Umixujeme datle s 30ml horké vody. Postupně můžeme (ale nemusíme) přidat vody více, pokud je konzistence příliš hustá.
  7. Karamel přidáme na ztuhlou vrstvu čokolády přibližně doprostřed každé formičky.
  8. Nakonec zalejeme zbylou čokoládou a necháme v lednici opět ztuhnout.

Chybí vám v kuchyni inspirace? Sledujte FB Had a Lama žijí zdravě

6 Shares
>
6 Shares
Share6