5 ayurvedských nutričních faktů, které vás překvapí

5 ayurvedských nutričních faktů, které vás překvapí
12 Bře 2016

Ayurveda a hlavně na ní založená nutriční terapie je velmi složitá. A zároveň neuvěřitelně fascinující.

Je úžasné, co se o sobě můžete dozvědět na základě určení vašeho konstitučního typu, neboli doshi. Pro tuto chvíli jen řeknu, že ayurveda rozlišuje tři základní konstituční typy, které se určují nejen na základě fyzických, ale také povahových rysů. Podrobně se tímto rozdělením budeme zabývat v některých následujících článcích.

Každopádně, podle ayurvedy neexistují zdravotní doporučení platná pro každého, ale naopak je tato nutriční věda zaměřená velmi individuálně. Dnešní moderní, ale i alternativní medicína dává velký důraz na stejnorodost pravidel, tzn. že aplikuje stejné postupy pro každého pacienta. Naproti tomu ayurveda je silně zaměřená na jednotlivce a stejný neduh nebo problém tedy musí být řešen u různých lidí různými postupy. Je to vlastně logické. Vždyť i z obyčejných každodenních rozhovorů můžeme usoudit, že opravdu každému sedí něco jiného a zatímco vaše kamarádka si nemůže vynachválit snídani v podobě teplé, čerstvě připravené ovesné kaše, vy po ránu nic teplého nesnesete a jste naprosto spokojení s jogurtem s medem v pokojové teplotě. A takových příkladů se najdou spousty. Vlastně je trochu nesmysl se domnívat, že jedno pravidlo by mohlo platit pro všechny bez výjimky, co myslíte?

Důraz na jednotlivce a jeho nutriční potřeby je vlastně jeden z hlavních znaků ayurvedy. Zkušený ayurvedský lékař vám pravděpodobně dokáže říct naprosto přesně, jaký je váš konstituční typ, které oblasti těla je potřeba posílit a navrhnout nutriční a další doporučení, kterými je třeba se řídit k dosažení optimálního zdravotního stavu.

Já bohužel zkušený ayurvedský lékař nejsem, jsem jen zapálený nadšenec a taky nadšený čtenář. Neustále se učím, stejně jako vy, a občas si taky vykládám věci po svém, jak mi to vyhovuje a jak mi to připadá správné a vhodné.

Vlastně ani jinou metodu neznám.

Proto vám poradím jen jedinou věc:

Naslouchejte svému tělu.

To je ten jediný správný ukazatel toho, co vám prospívá a co naopak škodi. Zkoušejte různé přístupy a potraviny a pozorujte všechny tělesné i duševní reakce.

Nicméně přestože je ayurveda tak výlučně individuální, najdou se samozřejmě i nějaká obecná fakta, která lze aplikovat pro každého. Jak tak pročítám různé ayurvedské zdroje, občas se stane, že nějaký fakt mě dost překvapí, hlavně proto, že to dělám úplně přesně naopak anebo je to prostě zajímavá informace, o které jsem nevěděla. Rozhodla jsem se proto několik takových informačních střípků sesbírat a předat vám je, ať ty moje poznatky přijdou taky někomu k dobru.

1. Med nesnáší tepelnou úpravu.

Jakékoliv tepelné zpracování, ať už vaření, pečení nebo pouhé přidání do vařícího čaje mění med na toxickou hmotu, která je prý pro tělo vysoce jedovatá. Já jsem byla zvyklá s medem často péct a myslela jsem si, jak je to mnohem zdravější než cukr. Teď už používám jen raw med a to většinou na chleba nebo jen tak na lžičku, když mě honí mlsná.

2. Ghee jako univerzální ingredience.

Je to tak. Povaha ghee je neutrální. Můžete jej používat téměř ke všemu – zmírňuje nežádoucí účinky většiny potravin nebo potravinových kombinací. Je skvělé na smažení a podporuje trávení. Navíc je mnohem zdravější než máslo, z kterého je v podstatě vyrobené.

3. Oběd je hlavní jídlo dne.

Přestože to pro některé z nás může být těžké příjmout, největší a nejvydatnější jídlo bychom si měli dopřát mezi 11 a 14 hodinou, kdy je naše zažívání na vrcholu. Mnozí z vás jsou zvyklí mít velkou večeři po celodenním hladovění (asi sami cítíte, že to není úplně správně a asi vám to dává najevo i vaše trávení). Naopak dnešní moderní doporučení týkající se zdravé výživy prosazují snídani jako hlavní jídlo dne. No, i když ji to lepší varianta, než vydatná večeře, ayurveda doporučuje lehkou a výživnou snídani. Mě se nejlépe osvědčuje ovesná kaše nebo banánový shake s kvalitním rostlinným proteinem.

4. S kávou k depresi.

Káva kromě jiných potíží prý způsobuje potíže s trávením, hormonální nerovnováhu a také dokonce depresi. Jako každá pochutina by neměla být každodenní součástí jídelníčku (tolik k teroii – taky tak milujete kávu? Já se ji snažím omezovat, ale stejně si ji dopřeju minimálně 2x týdně. Máte nějaké tipy, jak kávu bezbolestně omezit?)

P.S. Například v zemích Středního východu přidávají do kávy kardamom. V poslední době je také populární tzv. bulletproof coffee (což je vlastně vysoce kvalitní káva s přídavkem bio, farmářského másla, případně i kokosového oleje) – tato idea pochází z Tibetu, kde přidávají jačí máslo do masala čaje.

Cílem obojího je zmírnit nežádoucí účinky kávy.

5. Ayurveda nemá žádnou sbírku receptů, navíc dezerty pro ni neexistují.

Ayurveda má pouze sepsaná doporučení, rady a vhodné či nevhodné potravinové kombinace. Pokud ale budete hledat v originálních spisech nějaké konkrétní recepty, tak budete zklamaní. Navíc, ayurveda nezná dezerty! Jsou pravděpodobně považovány za zbytečné a nutričně nepřínosné. (Více se nad zdravotním přínosem dezertů zamýšlím v článku 3 dekadentní čokoládové dezerty, o kterých pořád můžete tvrdit, že jsou zdravé.)

Něco mi říká, že je tady nevyužitý prostor k experimentování 🙂

Shrňme si tedy nejdříve některé podmínky, které by takové ayurvédské jídlo (nebo dezert) měly splňovat a pak už se pustíme do vaření.

Ayurvedský pokrm je…

  1. Snadno stravitelný
  2. Tepelně upravený (především v zimě)
  3. Okořeněný zahřívacím kořením, které usnadní stravitelnost
  4. Chutný a uspokojivý
  5. Připravený s ohledem na zásady kombinací potravin
  6. Prostý a nepřekombinovaný
  7. Přiměřený z hlediska velikosti porce

Ayurvédský krém z quinoi přelitý kořeněným karamelem

Ingredience na 2 porce:

  • 2 skořicové tyčinky
  • 1 čajová lžička celého hřebíčku
  • 3 badyány (já jsem je nemohla sehnat, tak jsem nepoužila)
  • 6 ks celého kardamomu (rozdrceného hrotem nože)
  • 1 cm zázvoru (nakrájeného na tenké plátky)
  • 1 tvrdá hruška
  • 1/2 šálku quinoi
  • 1/4 šalku kokosového cukru
  • špetka čínského koření 5 spices
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička rozinek
  • kapka vanilky
  • špetka skořice
  • 1/2 šálku kokosového mléka

Postup:

  1. Nejdříve dáme vařit hrušku. Oloupeme ji a dáme do vody, aby byla alespoň z půlky ponořená. Do vody přidáme koření: celou skořici, hřebíček, kardamom, badyán a zázvor a vaříme do změknutí hrušky (vyzkoušíme do ní píchnout vidličkou) – to zabere přibližně hodinu.
  2. Uvařenou hrušku vyjmeme a dáme stranou, vývar slijeme.
  3. Quinou propláchneme pod tekoucí vlažnou vodou, dáme do hrnce a zalejeme asi 1 a 1/4 šálkem vývaru z hrušky.
  4. Vodu přivedeme k varu, ztlumíme na mírný oheň a vaříme s pokličkou asi 20 minut (dokud se TÉMĚŘ všechna tekutina nevsákne).
  5. Vypneme sporák, přikryjeme pokličkou pod kterou vložíme papírovou utěrku a necháme odpočívat ještě dalších 15 minut (zbylý vývar by se měl vsáknout a quinoa by měla být uvařená a nadýchaná).
  6. Odměříme 1 šálek uvařené quinoi a dáme do mixéru, přidáme kokosové mléko a rozmixujeme na hladký krém.
  7. Připravíme si karamelovou omáčku: na malou pánvičku nasypeme kokosový cukr, zapneme sporák na nejnižší teplotu, přidáme 2-3 polévkové lžíce hruškového vývaru a mícháme dokud se cukr nerozpustí.
  8. Potom do cukrové směsi přidáme vanilku, koření 5 spices, muškátový oříšek, rozinky a skořici.
  9. Servírujeme v menších mističkách na pudink: nejdříve krém, potom nakrájenou/nasekanou/nastrouhanou hrušku a nakonec přelejeme karamelovou kořeněnou zálivkou s rozinkami.POSTAGE

 

5 ayurvedských nutričních faktů, které vás překvapí
5 (100%) 4 votes


Dominika Doležalová

K psaní jsem se dostala úplně náhodou. Vzniklo jako přirozená potřeba podělit se o to přehlcující nadšení ze zdravého životního stylu. V kuchyni jsem schopná strávit celý den a život si už nedokážu představit bez smoothies a meditace. Lidé tvrdí, že působím vyrovnaně, já ale vím, že jsem někdy přecitlivělá, hysterická a úzkostlivá. Věřím však tomu, že pro člověka je nejdůležitější vyjádření sebe sama, a to se vším všudy. V současnosti žiju na Azurovém pobřeží a snažím se přijít na to, jak skloubit mé 2 vášně – zdravou kuchyni a módu – a udělat si z těchto koníčků živobytí.

Komentáře

  1. gabrishqa@gmail.com' Gabriela píše: Březen 25, 2016 at 4:33 pm

    Vysvětlí mi autorka, jak se z glukozy, fruktozy a sacharozy a trochy minerálů a vitamínů (=medu) tepelnou úpravou stane toxická vysoce jedovatá hmota? protože mi to není úplně jasné ;).

    • Nejsem žádný vědec 🙂 ale dočetla jsem se, že podle ayurvedy zahřívání medu produkuje „madhu ama“, tedy toxin, kterého je velmi těžké se potom zbavit. Podle tohoto článku existují i vědecky podložené výzkumy, které potvrzují, že zahřívaný med produkuje chemickou látku, která může způsobit toxicitu organismu (hydroxymethylfurfuraldehyde). Přečtěte si sama – http://everydayayurveda.org/honey-under-fire-why-you-should-never-heat-up-honey/
      Na druhou stranu nikoho nepřesvědčuji, pokud budete hledat, jsem si jistá, že objevíte jiný článek, který tuto teorii vyvrací. Účelem mých článků není prezentovat vědecká fakta, ale nabízet zajímavé podněty k zamyšlení z pohledu naprostého laika (který jen hodně čte) 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

70 JÓGOVÝCH VIDEÍ ZDARMA

NAUČTE SE JÓGU Z DOMOVA 

STÁHNĚTE SI ZDARMA

70 JÓGOVÝCH VIDEÍ

Spojuje nás jóga - DVD zdarma - 70 jógových ásán pro začátečníky
  • 70 jógových videí zdarma ke stažení.
  • Pro začátečníky i pokročilé.
  • Cvičte jógu z obýváku každý den.
x